Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Kayseri’de ısınan hava ile birlikte artan kene vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, piknik ve açık hava etkinlikleri sonrasında özellikle çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kene deriyi delip kan damarına ulaşabileceği her yerde tutunabilir. Çocuklarda ve açık alan ziyaretlerinde dönüşte bütün vücudun detaylı şekilde incelenmesi önemlidir. Saçlı deri, koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülmeyen bölgeler ihmal edilmemelidir. Bir keneyle karşılaşıldığında kesinlikle hekime başvurulmalı ve keneyi çıkarmak için elle temas edilmemelidir” şeklinde konuştu.


“ELLE ÇIKARILMAMASI EN UYGUNU”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği şekilleri vurgulayan Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kene ısırığıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulaşabilir. Ancak asıl risk keneyi çıkarırken ortaya çıkar. Bazı kişiler kene tutarken ateş uygular. Kene canlı olduğu sürece ısırılan bölgeden vücuda virüs bulaşabilir. En yaygın hata keneyi elle çıkarmaktır. Keneyi çıkarmak için eldiven, bez veya başka bir aracı kullanmak daha güvenlidir. Bunun yanı sıra mümkünse el temasından kaçınılmalıdır. Kene çıkarma işlemi bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Keneyi kendi yöntemlerinizle çıkarmak enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle keneyi parmaklarımızla ezme hatası yaygındır ve virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle bu tür yanlış uygulamalardan kaçınmak önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.