2022 prestiji ile ulusal 175, memleketler arası 87 müracaat gerçekleştiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin, toplam yararlı model müracaat sayısı ise 78 oldu.
Ulusal, memleketler arası ve yararlı model müracaatlarının 232 adeti ise son 3 yılda gerçekleştirildi. Evvelki yıllarda sırasıyla “WIPO En Âlâ Yerli Buluş Ödülü”, “Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Muvaffakiyet Ödülü”, ISIF’19 GRAND PRIX ve IFIA GRAND PRIX mükafatlarını alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii patent müracaat ve niteliğini artıracak çalışmalar gerçekleştiriyor. ANKA’da kullanılan hava bilgi bilgisayarı, uçuş bilgisayarı, navigasyon sistemleri ve iniş sistemleri ile ilgili patent müracaatları bulunurken, ŞİMŞEK de kullanılmak üzere termal iz artırıcı sistem, HÜRKUŞ ve HÜRJET uçaklarında uçuş denetim düzeneklerinin patent müracaatları da yer alıyor. Buna ek olarak, uçak yapısal modüllerini üretmek için nano materyal, kompozit ve eklemeli imalat üretim metotları ile ilgili patentler de bulunuyor.
PATENT MÜRACAATLARINDA EVVELKİ YILA NAZARAN ARTIŞ OLUYOR
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye PCT Patent şampiyonluğunun değeri için şöyle konuştu:
“Patent müracaatlarımızda her yıl bir evvelki yıla nazaran kıymetli artış bulunuyor. Patentler şirketlerin mevcut çalışmaları ile şirketlerin önümüzdeki on, yirmi yıl için yatırım yapacağı alanlarla ilgili en gerçekçi göstergeler. Patent mühendisliğini bu çerçevede gerçek kullanan şirketler başkalarına nazaran epey öne çıkıyor. Patentler, şirket için direkt ve dolaylı ticari gelirlerdir. Günümüzde şirketlerin gelirlerinin büyük bir kısmını patent, yararlı model ve marka vb. maddi olmayan varlıklar oluşturmaya başladı. Patentler bu nedenle geleceğe yatırım olarak değerlendirilebilecek çok kıymetli finansal kaynaklar olarak değerlendirilmelidir.”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii 2018 yılından itibaren yapılan ulusal, memleketler arası ve yararlı model müracaatlarında her yıl bir evvelki yıla nazaran yüzde 50 büyüme gerçekleştirdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yıllık patent tescil alımında 2020 yılına nazaran 2021 yılının 3. çeyreğinde yüzde 100 artış elde ederken, 2021 yılı birinci yarısında yurtdışında toplamda 109 ülkeye patent muhafazası için milletlerarası patent başvurusu yaptı.