Silikon Vadisi panikte… Çin ChatGPT DeepSeek hakkında bilmeniz gereken her şey


DeepSeek: Yapay Zeka Dünyasına Büyük Etki

DeepSeek, ABD’de büyük ses getiren bir yapay zeka uygulaması olarak Pazartesi günü piyasaya sürüldü. ChatGPT’nin Çinli rakibi olan DeepSeek, düşük maliyetlerle yüksek performans sunarak analistleri şaşırtmayı başardı. Bu başarının etkisiyle uygulama, App Store’da en çok indirilenler listesinde zirveye yerleşti ve dikkatleri üzerine çekti. Bu gelişme aynı zamanda yapay zeka specialisti olan bir Amerikan çip devinin borsada düşüş yaşamasına ve geniş yelpazedeki alanlarda uyarı sinyalleri göndermesine neden oldu.

Gelişmiş Fonksiyonellikler Sunuyor

DeepSeek, Hangzhou merkezli bir start-up tarafından geliştirildi ve benzer uygulamalara kıyasla birçok işlevsellik sunuyor. Şarkı sözleri yazma, günlük durumlarla başa çıkma ve hatta buzdolabınızdaki malzemelere göre tarifler önerme gibi işlemleri gerçekleştirebilen uygulama, birden fazla dilde iletişim kurabiliyor. Özellikle İngilizce ve Çince dillerinde güçlü olan DeepSeek, karmaşık kod yazma ve zor matematik problemlerini çözme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

Düşük Maliyet Yüksek Başarı

DeepSeek’in büyük başarısı, düşük maliyetlerle elde edilmiştir. Gelişiminin büyük bir kısmı düşük maliyetli çipler kullanılarak yapılmış ve sadece 5,6 milyon dolar harcanmıştır. Bu rakam, Amerikan teknoloji devlerinin yaptığı yatırımlarla kıyaslandığında oldukça düşüktür. DeepSeek, sektördeki dengeyi değiştirerek büyük bir başarıyı elde etmiştir.

Açık Kaynak Temelli Model

DeepSeek, ChatGPT ve diğer Batılı rakipleri gibi büyük bir dil modeline dayanarak doğal dil işlemeyle ilgilenmektedir. Fakat, farklı olarak DeepSeek açık kaynak temelli bir model kullanmaktadır. Bu açık kaynak yapısı, uygulamanın şeffaflığını artırırken teknolojiye geniş bir katkı sağlama imkanı sunmaktadır. Kullanıcılar, uygulamanın kodunu anlayarak etkileşimde bulunabilir ve gelişmeler yapabilirler.

Teknoloji Şirketlerinin Tepkisi

DeepSeek’in piyasaya girmesi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde değer kayıplarına neden oldu. Yapay zeka alanındaki liderlerden olan Nvidia ve ana yatırımcısı SoftBank gibi şirketler, DeepSeek’in rekabetiyle zor zamanlar yaşadılar. Bu gelişme, sektörde dengelerin değişmesine neden olurken Çin’in yapay zeka alanındaki liderliğe odaklanmaya devam edeceğini gösteriyor.

Çin, gelecek yıllarda yapay zeka alanına milyarlarca dolar yatırım yapmayı planlarken, DeepSeek’in hızlı yükselişi sektördeki büyük oyuncuları zor durumda bırakmış gibi görünüyor.


Related Posts

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Eski telefonlarınızın içinden böyle altın çıkarılıyor

Her yıl milyonlarca ton elektronik atık çöpe gidiyor ve içindeki değerli metaller de birlikte kayboluyor. Ancak bilim insanları eski telefonlar ve bilgisayarlardan çevre dostu bir yöntemle altını geri kazanmanın yolunu buldu.

Fiyatı 2 bin 900 TL birden düştü! Oyunseverler bayılacak

Oyunseverleri sevindiren haberi geldi. 2 bin 900 TL olan popüler oyun bedava oldu.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.