Küresel salgının akabinde 2021’de süreksiz bir toparlanma yaşayan global iktisat, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in sıfır COVID siyasetleri, güç ve besin krizi ile dünya çapında görülen sıcak hava dalgaları sebebiyle 2022’nin üç çeyreğini daha karamsar tamamladı. Memleketler arası Para Fonu global iktisada ait büyüme varsayımlarını geçtiğimiz yılki yüzde 6,1’den yüzde 3,2’ye düşürürken, merkez bankaları faiz artırımı ve para siyasetinde sıkılaşma eğilimi izlemeye başladı.
Son olarak ABD merkez bankası Fed’in lideri Jerome Powell’ın Wyoming’de gerçekleştirilen Jackson Hole Konferansı’nda sergilediği şahin duruş, piyasadaki karamsarlığı artırdı. Global ekonomik gelişmeler, dalgalı bir seyirde fikirlerini hayata geçirmek isteyen teşebbüsçüler için de yeni zorluklar manasına gelmeye başladı.
Girişimcilerin mevcut ekonomik görünümde ve enflasyonist şartlarda nasıl konumlanması gerektiğine ait görüşlerini paylaşana Avrupa Yatırım Holding İdare Şurası Lideri Ramazan Burak Telli, “Ekonomideki daralma tüketici inancını ve harcama alışkanlıklarını etkiliyor. Bu durum teşebbüsçüler için şartları daha da zorlaştırıyor. Harcama istikrarlarını denetim etmek ve yatırımcı bağlarına kıymet vermek teşebbüsçüler için her geçen gün daha da hayati hale geliyor” dedi.
5 ŞİRKETTEN DÖRDÜ İŞ MODELİNİ DEĞİŞTİRDİ
ABD merkezli iş yazılımı şirketi Epicor’un ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda’da imalat, dağıtım, inşaat, otomotiv ve perakende üzere kesimlerde gerçekleştirdiği araştırma, 5 şirketten dördünün global salgının başından bu yana mevcut şartlara ahenk sağlamak için temel iş yetkinliklerini değiştirdiğini gösterdi. Şirketlerin yüzde 47’si direkt tüketiciye satış (DTC) modeline yönelirken, yüzde 40’ı e-ticareti bir temel iş kolu olarak görmeye başladı. Girişimcilerin atması gereken birinci adımın iş modellerini gözden geçirmek olduğunu hatırlatan Ramazan Burak Telli,
“Değişimin ağır olarak görüldüğü birkaç yılı geride bırakıyoruz. Girişimcilik dünyasında dün sunduğunuz bedel önerisi yeni şartlarda kâfi ve geçerli olmayabiliyor. Girişimcilerin birinci olarak temel bedel vaatlerini yine ele alması ve iş modellerinin kırılgan noktalarını tespit etmesi gerekiyor. Yolun başında pivot ederek yeni bir alana yönelmek, boşa kürek çekmenin orta vadede oluşturacağı motivasyon kaybından çok daha avantajlı bir seçenek sunuyor. İş modelinin sağlamasını yapmak için kullanılan göstergeleri kıymetlendirmek ve stratejik değişiklikleri vakit kaybetmeden uygulamak gerekiyor” diye konuştu.
“HARCAMA İSTİKRARLARI VE YATIRIMCI ALAKALARI KİLİT NOKTALAR”
Girişimciliğin tabiatı gereği birinci yılların genelde kâr etme gayesinden uzak olduğunu, iş modelinde kusursuzlaşma emeli taşıdığını ve tutkulu girişimcilerin bu noktada finansal mevzularda gerçekçilikten uzaklaşabildiğini hatırlatan Avrupa Yatırım Holding İdare Konseyi Lideri Ramazan Burak Telli, değerlendirmelerini şu sözlerle sonlandırdı:
“Bugün enflasyonla başa çıkmak için her girişimcinin harcamalarına ve şirketlerinin finansallarına ait sağlıklı ve gerçekçi bir tavır geliştirmesi tüm vakitlerden daha değerli hale geldi. Birçok genç teşebbüsçü, sırf sermayeleri tükendiği için başarısız oluyor. Bu noktada finansmanın bulunması, finansman sağlayıcılarla alakaların düzgün tutulması, bu kişi ve kurumların tekliflerinin kıymetlendirilmesi ve finansmanın güzel kullanılması gerekiyor. Avrupa Yatırım Holding olarak sürdürülebilir tarım, sıhhat, hizmet ve geri dönüşüm üzere bölümlerde yaptığımız yatırımlarda girişimcilerimizin ve iştiraklerimizin gerçek dünya şartlarına uygun tertipler kurmalarına hem finansal, hem de entelektüel sermayemizle dayanak oluyoruz. Şimdiki şartlarda yatırımlarda temkinli davranmak yerine, sahiden bedel vaat eden teşebbüsleri tespit ederek büyümelerine ortak oluyoruz. 2022’nin geri kalanında da faaliyet gösterdiğimiz dallardaki yatırımlarımız suratını koruyacak.”