MASAK, kitle imha silahı finansmanını merceğe aldı

Türkiye, Kitle İmha Silahlarının Finansmanıyla Mücadele Ediyor

Türkiye, kitle imha silahlarının finansmanıyla dört koldan mücadele edecek.

Türkiye, kitle imha silahlarının finansmanıyla mücadele çalışmaları kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda 7 bakanlık ve çeşitli kurumların yer aldığı çalışma grubu kuracak.

GENELGE YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 29 Mart’ta Resmi Gazete’de kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla bir genelge yayımlandı.

Genelgeyle, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda iş birliği içerisinde çalışarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi mesajı verildi.

MASAK, MÜCADELE İÇİNDE

MASAK da bu kapsamda 2025-2029 yıllarına ilişkin “Türkiye’de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi”ni hazırladı.

KİTLE İMHA SİLAHLARI CİDDİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

MASAK koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde hazırlanan belgeden yaptığı derlemeye göre, kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer silahları içeren kitle imha silahları, büyük ölçekli tahribat ve kitlesel ölümlere yol açabileceği için ulusal ve uluslararası güvenlik alanında ciddi tehditler oluşturuyor. Söz konusu silahların, finansal ağlar ve ekonomik yapıların işleyişiyle de doğrudan ilişkisi bulunuyor.

Bu silahların finansmanıyla mücadele etmek, ulusal ve uluslararası güvenliği sağlamak, barışı korumak ve terörizmi engellemek adına kritik önem taşıyor.

POTANSİYEL TEHDİTLER DEĞERLENDİRİLECEK

Türkiye’de söz konusu silahların yayılmasının finansmanıyla mücadelenin etkili şekilde yürütülmesi stratejik öncelik olarak benimsenirken, bu çerçevede 4 stratejik amaç ve 10 hedef belirlendi.

İLGİLİ BİRİMLERİN İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

Buna göre, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede yetkili birimler arasındaki iş birliği geliştirilecek. Bu amaçla, ilgili kamu kurumlarının katılımıyla “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadele Çalışma Grubu” oluşturulacak. Burada, ilgili kurumlar arasında bilgi paylaşımında bulunulacak.

YENİ ÇALIŞMA GRUBUNU OLUŞTURULACAK

MASAK koordinasyonundaki çalışma grubu, Dışişleri, Milli Savunma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Ticaret, Hazine ve Maliye, Adalet bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ile Nükleer Düzenleme Kurumunun teknik uzmanlığa sahip temsilcilerinden oluşacak.

İhtiyaç halinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile diğer ilgili kurum kuruluşların temsilcileri de çalışma grubunun faaliyetlerine davet edilebilecek.

Çalışma grubu, mücadele kapsamında uzman görüşleri, potansiyel tehdit, kırılganlık ve yatıştırıcı tedbirleri de değerlendirilecek.

Bu süreçte kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadele rehberleri de hazırlanacak. Bu rehberler ihtiyaç halinde güncellenecek.

ÖZEL SEKTÖRÜN FARKINDALIĞI ARTIRILACAK

Çalışmalar doğrultusunda özel sektörle de işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Özel sektör temsilcileriyle teknik düzeyde toplantılar gerçekleştirilecek ve farkındalığı artırıcı çalışmalar yapılacak.

Bu silahların yayılmasını finanse eden kişi ve gruplara karşı önlemler geliştirilmesi için uluslararası ortaklarla bilgi-istihbarat paylaşımı ve değişimi ile işbirliğinin güçlendirilmesi sağlanacak.

DENETİM MEKANİZMASI KURULACAK

Türkiye, bu konuda denetim mekanizmaları da geliştirecek. Bu çerçevede denetimin etkinliğini artırıcı çalışmalar yürütülecek ve denetimlerin sonuçları değerlendirilecek.

ULUSAL RİSK DEĞERLENDİRECEK

Kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede ulusal risk değerlendirmesinin güncelliği sağlanacak. Bu amaçla ulusal risk değerlendirmesi raporu da hazırlanacak.

Bu raporda belirlenen risklerin bertaraf edilmesine yönelik eylem planı oluşturulacak ve uygulanması takip edilecek. Bu kapsamda da eğitim gibi farkındalığın artırılmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu’ndan 23 Nisan mesajı

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğitcan Konukoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Fatsa’da Dev Mezgit Balığı Avlandı

76 yaşındaki balıkçı Ekrem İlkyaz, 2,5 kg’lık mezgitle Karadeniz’de büyük bir heyecan yaşadı.

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları 2024’te Yüzde 82,5 Arttı

Seyahate çıkanlar, 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcadı Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL oldu. Bu harcamaların yüzde 88,1’ini 369 milyar 276 …

Adana’da Kaçak Tütün ve Telefon Operasyonu

Adana’da yapılan operasyonda 1 ton tütün ve 200 cep telefonu ele geçirildi, 4 şüpheli gözaltına alındı.

Türkiye, Tarife Savaşlarına Hazırlanmalı

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Ay, hazır giyimde koruma duvarlarının kaldırılmasını önerdi.

Hisseli tapular için yeni şart yürürlüğe girdi

Hisseli tapularla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler, hisseli tapu sahiplerinin mülkiyet haklarını ve süreci etkileyecek önemli değişiklikler içeriyor. Yeni şartlarla birlikte, hisseli tapu sahipleri ve alıcıları için yeni kurallar ve prosedürler belirlendi. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu değişikliklerin sektörü önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir