Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

Günlük Yaşantınızı Değiştirmek Bilişsel Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, günlük yaşama yapılan değişikliklerin ruh hali, hafıza ve genel refah üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koydu. Özellikle yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilecek çevresel ve davranışsal faktörlere dikkat çeken çalışma, büyük ilgi gördü.

18 sağlıklı bireyin katıldığı araştırmada, ortalama yaşları 71 olan katılımcılar, 2020 yazındaki pandemi döneminde 8 hafta boyunca her gün farklı bir aktiviteye katılmaya teşvik edildi. Araştırmacılar, pandemi koşullarında monoton yaşamın dışına çıkan bireylerin bilişsel süreçler üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde inceledi.

Katılımcılar, anılarını kaydetmek ve hatırlamak amacıyla ‘HippoCamera’ adlı nörobilim temelli bir akıllı telefon uygulamasını kullandı. Bu uygulama, beynin hafıza merkezi olan ‘hipokampus’un çalışma prensibini taklit ederek, kullanıcıların günlük yaşamlarından seçtikleri anları kaydetmelerine olanak sağladı. Ayrıca katılımcılar duygusal durumlarını, zaman algılarını ve sıkılma düzeylerini de düzenli olarak raporladı.

Çalışmanın sonuçları, farklı deneyimlerin sadece hafıza performansını artırmakla kalmadığını gösterdi. Elde edilen bulgular, daha olumlu duygular, azalan can sıkıntısı ve hızlanan zaman algısı gibi psikolojik faydaların da sağlandığını ortaya koydu. Araştırmanın öncüsü Prof. Dr. Morgan Barense, “Yaşın yanı sıra yetersiz uyarıcı çevreler ve sosyal izolasyon, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Alınan sonuçlar, bireylerin yaşam tarzlarında yapacakları küçük değişikliklerin, ileri yaşlarda bilişsel sağlığın korunmasında ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğine işaret ediyor.

Related Posts

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Eski telefonlarınızın içinden böyle altın çıkarılıyor

Her yıl milyonlarca ton elektronik atık çöpe gidiyor ve içindeki değerli metaller de birlikte kayboluyor. Ancak bilim insanları eski telefonlar ve bilgisayarlardan çevre dostu bir yöntemle altını geri kazanmanın yolunu buldu.

Fiyatı 2 bin 900 TL birden düştü! Oyunseverler bayılacak

Oyunseverleri sevindiren haberi geldi. 2 bin 900 TL olan popüler oyun bedava oldu.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.

Toprak Razgatlıoğlu İtalya etabının ilk yarışında zirvede

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 6’ncı durağı olan İtalya Emilia Romagna etabının ilk yarışını zirvede tamamladı.