Diplomatlara saldırı son damla oldu: AB/Batı İsrail’e karşı sertleşiyor

AB, İsrail’e Yaptırımlar Konusunda Kararlı

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’deki soykırımına karşı artık sabrın taştığına karar verdi. İspanya, Fransa, Belçika gibi önemli üye ülkeler, AB’nin İsrail’le ticari ilişkileri gözden geçirme konusunda adım attı. AB, İsrail’in insan hakları standartlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirecek ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanabilecek.

İngiltere de aynı şekilde, İsrail’le serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak yaptırımlar açıkladı. Bu adımların ardında yatan sebepler oldukça açık. Batı Şeria’da bir Türk diplomat dahil olmak üzere batılı diplomatlara ateş açılmasının ardından AB’nin sert tavır alması kaçınılmaz hale geldi. Avrupa Parlamentosu üyesi Barry Andrews, “Diplomatlarımıza böyle davranıyorlarsa, Filistinlilere nasıl davrandıklarını siz düşünün” dedi.

AB içinde farklı görüşler olsa da, Almanya İsrail ile ortaklık anlaşmasının sürmesinden yana olan ülkelerden biri. Bu nedenle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Kanada Başbakanı Mark Carney’in İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısına Almanya Başbakanı Friedrich Merz katılmadı.

AB’nin İsrail’e yaptırım uygulaması gerçekten baskı yaratabilir mi? İsrail’in toplam mal alımının yüzde 32’sini AB’den yapması, AB’nin en büyük ticaret ortağı durumunda olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, yaptırımların etkili olabileceğini gösteriyor.

AB’nin İsrail’e yönelik aldığı kararın ne zaman netleşeceği belirsiz olsa da, AB’nin harekete geçtiği kesin. Geçen yıl meydana gelen olaylardan sonra İspanya ve İrlanda’nın Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme talepleri, Gazze’deki ölü sayısının artmasıyla daha da önem kazandı.

AB içindeki farklı görüşlere rağmen, İsrail’e yönelik tepkiler artmaya devam ediyor. Avusturya Başbakanı Christian Stocker, “Filistin halkı Hamas’ın terörünün bedelini ödemek zorunda değildir, uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınacak kararlar AB Komisyonu kararına bağlı olacak ve üye devletlerin de onayını gerektirecek. Bu durum, yaptırımların uygulanmasını zorlaştırabilir. Ancak AB içindeki öfke artarak devam ediyor ve sosyalist temsilciler İsrail’e karşı sert önlemler alınmasını talep ediyor.

Related Posts

Çanakkale’de tarım arazisinde çıkan yangına müdahale ediliyor

Çamköy yakınlarındaki tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çevre sakinlerinin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, yangının ormanlık alana …

Erbakan: Bu Siyonistlerin asıl hedefi Türkiye’nin parçalanması

Erbakan: Bu Siyonistlerin asıl hedefi Türkiye’nin parçalanması

İran vurdu, Netahyahu yeraltına çekildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’ın misilleme saldırısının ardından bakanlar ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle sığınakta toplantı yaptığı bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı’ndan AB’ye çağrı: İtalya ‘hazırız’ dedi

Bugün, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’yle telefon görüşmesi yapan Irakçi, İsrail’in İran’a yönelik saldırısını uluslararası hukukun küstahça ihlal edilmesi olarak nitelendirdi. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’in aktardığına göre …

İran’da halk da, hükümet de öfkeli: ABD ile nükleer görüşmeleri kesti

İran’da halk, İsrail’in bugün gerçekleşen geniş çaplı saldırılarından sonra sokağa döküldü. İsrail’e karşı geniş çaplı bir misilleme talep eden İranlılar, ellerinde bayraklarla tepkilerini ortaya koydu. Bu esnada İran da, ABD ile olan nükleer görüşmelerden çekildiğini duyurdu.

Ürdün sokaklarında sirenler çaldı: Saldırılar alarma geçirdi

İsrail’in saldırılarının ardından İran’dan gelem misilleme açıklamaları ve Netanyahu’nun saldırıların günlerce süreceğini söylemesi Ürdün’ü harekete geçirdi. Karşılıklı saldırıların başlaması hava sahasını füzelere ve hava araçlarına kapatacağını …