“`html

Af yasası ile ilgili merak edilenler gündeme gelmeye devam ediyor. 10. Yargı Paketi üzerine yürütülen çalışmaların son aşamalarına yaklaşıldı. Taslakta 40 maddelik düzenlemelerin nihai hali hazırlanıyor. Özellikle mahkum yakınları ve bu konuyu takip edenler, “Af yasası çıkacak mı?” sorusu üzerine yoğunlaşırken, Bakan Tunç’tan yeni bir açıklama geldi. Tunç, “Herhangi bir af söz konusu değil.” ifadelerini kullandı. Peki, 10. Yargı Paketi’nin ne zaman meclise sunulması bekleniyor? Genel af ile ilgili durum nedir? İşte, bu sorularla ilgili detaylar…

10. YARGI PAKETİ NE ZAMAN MECLİSE SUNULACAK?
Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, “40 maddelik taslak, ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmaya yönelik düzenlemeleri içermektedir. Taslak, milletvekillerinin değerlendirmelerine sunulacak ve önümüzdeki günlerde mecliste gündeme alınacak.” şeklinde konuştu.

GENEL AF VAR MI?
Canlı yayında konuşan Bakan Tunç, genel af iddialarına yanıt vererek, “Ceza infaz düzenlemeleri üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Ancak, gündemimizde herhangi bir af yok.” açıklamasında bulundu. Tunç, cezaevindeki koşullar ile ilgili belirli konuların ele alınacağını, ama 55 bin kişinin affedileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde benzer açıklamalar yaparak, “Covid izni ile ilgili düzenlemeler dışında bir af mevcut değil.” değerlendirmesini yapmıştı. Tunç, duaların insan haklarına aykırı olduğunu akılda tutarak hastalık nedeniyle durumun yeniden gözden geçirileceğini belirtti.
Covid izni ile ilgili yapılan çalışmalar, 2020’de Covid sürecinden yararlanarak açık cezaevine geçen tarihindeki kişilere yönelik. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanan bu durum, sadece belirli koşullardaki kişileri kapsamaktadır. 31 Temmuz’dan sonra çıkmış olan bazı kanunlar, hapis cezası henüz kesinleşmemiş olanları kapsamayacaktır. Dolayısıyla, bu konularda taleplerin değerlendirileceği bildirilmiştir. Ancak, tamamen bir af gündeminin olmadığı belirtilmiştir.

CEZANIN EN AZ 1/5’İ UYGULANACAK
Paket taslağına göre, hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için cezanın belirli bir kısmını, yani koşullu salıverilme tarihine kadar geçen sürede en az 1/5’ini cezaevinde geçirmeleri gerekecektir. Örneğin, 1 yıl ceza alan bir kişi 2.5 ay, 6 ay ceza alan bir kişi 1 ay, 3 ay ceza alan bir kişi 18 gün ve 1 ay ceza alan bir kişi de 6 gün cezaevinde kalmak zorunda kalacaktır.

1 yıllık denetimli serbestlik süresi değişmeyecek. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi, ceza miktarı ne olursa olsun, tüm hükümlülerin cezaevinde belirli bir süre geçirmeleri sağlanacaktır. Bu uygulama, toplumsal cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

TUTUKLAMA YETKİSİ HÂKİMLERE AİT
Tutuklama ile ilgili iki yıllık sınır korunacak. Ancak, önemli bir değişiklikle hâkimlere 2 yıldan daha az ceza gerektiren suçlar için tutuklama yetkisi tanınacaktır. Eğer şüphelinin suç işleme eğilimi söz konusu ise, hâkim tutuklama kararı verebilecektir.

CEZA ALT SINIRI YÜKSELECEK
Trafik suçları, genel güvenliği tehlikeye sokan suçlar ve bilişim suçları gibi ciddiyet arz eden eylemlerle ilgili ceza miktarları yeniden değerlendirilecek. Bu suçların ceza alt sınırları yükseltilecek ve trafik ihlallerinde ehliyetlerin geri alınma süreleri uzatılacak. Bu düzenlemelerle birlikte caydırıcılık sağlanması hedefleniyor.

KISMİ AF ÜZERİNDE ÇALIŞILMAKTA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Genel af ile ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil.” dedi. Ancak, dolu cezaevlerinin rahatlatılması için “kısmi af” adı altında yeni bir düzenlemenin gündeme alınacağı belirtiliyor. COVID-19 salgını sırasında çıkartılan düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi üzerine tartışmalar devam etmektedir.
“`