Adalar’daki minibüs tartışması büyüyor

Adalar’da İBB’nin iştiraki İETT tarafından getirilen ve hizmet vermeye başlayan minibüsler Adalar’da yaşayan vatandaşların tepkisini çekti.

“İSTANBUL’UN KAOSUNU ADALAR’A TAŞIMAK AKIL VE YASA DIŞIDIR”

15 Haziran’dan bu yana devam eden protestolar ve eylemler bugün de Büyükada Saat Kulesi önünde sürdü.

Eyleme Adalıların dışında çok sayıda çevresever ve gönüllü katıldı. Şair ve yazar Ataol Behramoğlu burada yaptığı konuşmada İstanbul içinde bile kaldırılan bu minibüslerin ada içi ulaşımda kullanılmasının akıl dışı olduğunu belirterek “Adaların ruhunu, kimliğini, kültürünü, yaşama alışkanlıklarını ve gıpta edilen yaya dostu özelliklerini korumak yerine İstanbul’un kaosunu, yaşam kargaşasını adalara taşımak akıl ve yasa dışıdır. Adalarımızın sit alanı statüsünde geri dönülmesi olanaksız yıkımların yolunu açacaktır” diye konuştu.

Grup üyeleri konuşmanın ardından Çınar Meydanı’na yürüyerek, minibüslere alkışlar ve ıslıklar eşliğinde dans ederek tepki gösterdi.

MİNİBÜS TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI VE BÜYÜDÜ?

Peki sosyal medyada da gündem olan bu ‘minibüs’ tartışmasının ve eylemlerin perde arkasında ne var? Bu noktaya gelene kadar neler yaşandı, İBB suçlamalara ne cevap veriyor?

Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında başkan seçildikten sonra seçim vaatlerinden biri olan Adalar’daki faytonları kaldırma işlemini 2020 Şubat ayında gerçekleştirdi.

Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 3 kişilik elektrikli taksiler ve 13 kişilik elektrikli minibüsler ile ulaşım sağlanmaya başlandı.

Adalar’ın ulaşım sorunu bu şekilde çözülmüşken Adalıların “AZMAN MİNİBÜS” olarak adlandırdığı minibüs problemi ise ilk olarak 2022 yılında patlak verdi.

Ekim 2022’de bu yeni minibüslerden biri Adalar’da görüldü. Gelen tepkiler üzerine Adalar Belediyesi bir açıklama yaptı ve söz konusu elektrikli minibüsün performans ölçümü ve test amaçlı olarak Adalar’a getirildiği, Ada içi ulaşımda kullanılmasının söz konusu olmadığı ifade edildi.

Bu açıklamanın ardından 2024 yılına kadar bu minibüslerle ilgili bir gelişme olmasa da Adalılar arasında bu minibüslerin Adalar’a getirileceği ve ulaşımda kullanılacağı iddiası kulaktan kulağa yayıldı.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Adalar Belediye Başkanı seçilen Ali Ercan Akpolat, seçimden hemen önce verdiği röportajda bu araçlara karşı olduğunu açık bir şekilde ifade etmiş ve şunları söylemişti:

“Buraya doğru aracın gelmesi için çalışacağım. Ekrem Başkan’la tabii ki büyük desteklerle uyum içinde çalışacağız ama sizlere de çağrım şu: Gelin bu sesi beraber çıkaralım. Doğru aracın seçilmesi için bir kamuoyu oluşturmak adına da girişimlerde bulunacağım. Bu konuda çok samimiyim. Herkesin taşın altına elini koyması lazım. Gelin bu mücadeleyi birlikte verelim. Ben de arabanın önüne yatarım. Hiç sorun değil. Benim arzum burayı beraber güzelleştirelim. Ön yargılı olmayalım.”

23 Mayıs 2024’te ise bir anda daha önce asla Ada içi ulaşımda kullanılmayacağı belirtilen minibüsler Adalar’a getirildi ve sefere çıkmaya başladı.

Adalıların eylem yapıp minibüslerin önünü kesmesi üzerine minibüsler geçici olarak seferden çekildi ve Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat 27 Mayıs’ta Büyükada Kent Konseyi Bahçesi’nde bir halk toplantısı yapma kararı aldıklarını açıkladı.

27 Mayıs’taki toplantıya çok sayıda Adalı, çevre gönüllüsü ve yetkili katıldı. Katılanlardan biri de İETT Genel Müdürü İrfan Demet’ti.

İrfan Demet, 4 yıldır Adalar’da hizmet veren Adabüs’lerin tescili olmadığını, bu sebeple seferden çekmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Demet ayrıca mevcut Adabüsler için ihaleler açtıklarını ama hiçbir şirketin 50-60 adet bu araçtan üretmek için ihaleye girmediğini söyledi.

İrfan Demet, daha sonra bakanlık ve ASELSAN ile görüşmeler yaptıklarını, ASELSAN’ın kendilerinin çok beğendiği bir model tasarladığını fakat ihaleye yarım saat kala ihaleye katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Kısacası İETT Genel Müdürü İrfan Demet, başka bir çareleri olmadığı için bu elektrikli minibüsleri Adalar’a getirdiklerini ama Adabüslerin izinlerinin uzatılması için de çalıştıklarını söyledi.

27 Mayıs’ta bu toplantı yapıldıktan sonra, 15 Haziran’da Adalılar bir anda bu minibüslerin yeniden kullanıma sokulduğunu gördü.

Daha önce olduğu gibi Adalılar yine eylem yapsa da İBB tarafından Adalar Kaymakamlığı’na polis başvurusunda bulunulduğu için eylem yapan 9 Adalı gözaltına alındı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İBB ise şunları söyledi:

Peki Adalılar neden bu minibüsleri istemiyor?

Adalılar yaptıkları eylemlerde bu minibüslerin şehirler için tasarlandığını, Adalar’ın ne yollarına, ne kimliğine, ne tarihine, ne de sosyal dokusuna uymadığını, Ada yolları için çok büyük olduğunu ve Adalar’daki yaya ve bisiklet kullanımına çok ciddi zarar vereceğini düşünüyorlar.

Adaların tüm yolları yasal olarak yaya yolu olduğu için bu minibüslerin kullanımının yasalara aykırı olduğunu öne süren Adalılar, İBB’nin bu adımdan geri dönmesini istiyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx