Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America Ekonomistleri: TCMB Faiz İndirimi Tahminini Güncelledi

Bank of America ekonomistlerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminleri güncellendi. Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, enflasyonun beklenmedik şekilde artması durumunda Temmuz ayına ertelenebileceği belirtildi. Ayrıca, faiz indiriminin daha fazla gecikmesi durumunda Türkiye ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısında bulunuldu.

Kararın Zamanlaması Ekonomiyi Belirleyecek

Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen tarafından hazırlanan raporda, faiz indiriminin zamanlamasının Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Eğer TCMB, faiz indirimlerini Eylül ayından öncesine erteleyecek olursa, ekonomide resesyon riski olabileceği öngörüldü.

Faiz Kararını Ne Belirleyecek?

Rapora göre, faiz indirimi sürecinde sadece enflasyon verileri değil, rezerv verileri de önemli olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan makroihtiyati tedbirlerin, Temmuz ayında Merkez Bankası’nın rezervlerini pozitif seviyelerde tutmaya yardımcı olması bekleniyor.

Ekonomistlere göre, eğer enflasyon düşmeye devam eder ve rezerv artışı devam ederse, TCMB faiz indirimine devam edebilir. Ancak enflasyonun yüksek çıkması veya cari açığın talebi artırması durumunda, faiz indirimi Eylül ayına kadar ertelenebilir.

Faiz İndirim Beklentisi Güncellendi

Bank of America ekonomistleri, Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, ekonomik verilere bağlı olarak Temmuz ayına kayacağını ve yıl sonu politika faizi tahminini revize ettiklerini açıkladı. Ekonomistler, faiz indirimi kararının belirsiz olduğunu ve tamamen verilere dayalı olacağını belirtti.

Resesyon Riski

Bank of America’nın analizine göre, TCMB’nin faiz indirimi konusunda temkinli davranması durumunda ekonominin resesyona girmesi riski bulunmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebilir ve işsizlik oranlarının yükselmesine neden olabilir.

Bank of America ekonomistlerine göre, TCMB’nin vereceği karar sadece Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik sağlığını değil, aynı zamanda küresel ekonomik dengeyi de etkileyebilir.

Resesyon Nedir?

Resesyon, bir ekonominin belirli bir süre boyunca küçülmesi ve ekonomik faaliyetlerde azalma olarak tanımlanır. Genellikle GSYİH, istihdam ve yatırım gibi göstergelerde düşüş yaşanır. Türkiye için bu senaryonun gerçekleşmesi, zaten zayıf olan ekonominin daha da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Related Posts

Bütçe açığı dikiş tutmuyor! İktidar 3 trilyondan vazgeçti…

AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü vergi politikalarının dar gelirli yurttaşlar üzerindeki etkisi ağırlaşırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dolaysız vergileri artırma ve dolaylı vergilerin payını düşürme yönündeki söylemleri sahada …

İslam Memiş’ten altın için büyük dalgalanma uyarısı: Fiyatlar uçuşa mı geçiyor?

Altın fiyatları Nisan ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı. Ancak uzmanlar, Mayıs ayında piyasada sert dalgalanmaların yaşanabileceğini belirtiyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ons altının 3 bin doların altına sarkabileceğini ve yılın ikinci yarısında 3.700-3.800 dolar seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir