Bulancak Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Londra’da Ukrayna zirvesi: İngiltere Başbakanı Starmer’ın ‘nadir bir an’ dediği zirvenin gündeminde ne var?

Londra'da Ukrayna zirvesi: İngiltere Başbakanı Starmer'ın 'nadir bir an' dediği zirvenin gündeminde ne var?

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın çağrısıyla gerçekleşen Londra zirvesine katılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray’da yaşanan gerilimin ardından düzenlenen zirvede Avrupa ülkeleri, NATO ve Avrupa Birliği (AB) de temsil ediliyor.

Zirvede Ukrayna’ya güvenlik garantileri ve barış gücü askerlerinin konuşlandırılması önerileri ele alınacak.

Hakan Fidan’ın zirvede, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasında potansiyel barış görüşmelerine ev sahipliği yapma çağrısını yinelemesi bekleniyor.

Fidan, zirve öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Ukrayna savaşıyla ilgili son gelişmeleri ele aldı.

Zirvenin ev sahibi olan Keir Starmer, zirveyi “Avrupa’nın güvenliği için nadir anlardan biri” olarak niteledi ve Ukrayna için olumlu bir barış sonucunun Avrupa devletlerinin güvenliği açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Starmer ayrıca ABD’ye sunulacak bir plan üzerinde çalışacaklarını da belirtti.

Starmer, 27 Şubat’ta Donald Trump’la görüştükten sonra Ukrayna konusunda Avrupalı liderlerle bir zirve düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Zirveye Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile NATO ve AB de davet edildi.

Starmer’ın yanı sıra zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB üyesi ülkelerin liderleri de katılıyor.

Ukrayna savaşını sonlandırmayı amaçlayan diplomatik trafiğin arttığı bir dönemde gerçekleşen zirvenin ana gündemi Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantileri ve Avrupa ülkelerinin yapabilecekleri üzerine yoğunlaşıyor.

AB’nin zirvenin ardından 6 Mart’ta Ukrayna’yla ilgili özel bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.

Türkiye’nin katıldığı ilk toplantı

Londra zirvesi, ABD ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci ve Avrupa’nın bu duruma karşı pozisyon belirleme amacıyla başlattığı konferanslar sürecinin bir parçası olarak görülüyor.

Daha önce Fransa’da düzenlenen toplantılara davet edilmeyen Türkiye’nin bu süreçteki ilk daveti olan Londra zirvesi dikkat çekici.

Keir Starmer ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 28 Şubat’ta gerçekleşen telefon görüşmesinde zirvenin içeriği ve Ukrayna krizi ele alındı.

Erdoğan’ın Türkiye’nin adaletli ve kalıcı bir anlaşmayla savaşı sonlandırma çabası ve barışa katkıda bulunma konusunda kararlı olduğu belirtildi.

Ankara’nın mesajı

Türk diplomatik kaynaklara göre Fidan, Londra zirvesinde önemli mesajlar iletecek.

Fidan’ın son dönemde Trump’ın Ukrayna savaşını müzakere yoluyla sonlandırma çabaları hakkındaki düşüncelerini aktarması ve Ankara’nın barış sürecine desteğini paylaşması bekleniyor.

Ankara, savaşı sonlandıracak görüşmelerde hem Rusya hem de Ukrayna’nın masada olması gerektiğini savunuyor.

Türkiye, Trump’ın Moskova ile doğrudan yapacağı görüşmelerin doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyor.

Fidan’ın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına destek vermenin yanı sıra, Mart 2022’deki gibi Rusya ve Ukrayna arasındaki doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtmesi bekleniyor.

Türkiye’nin rolü

Zirvenin en önemli gündem maddesi, olası bir barış anlaşması çerçevesinde Ukrayna’nın güvenliğinin sağlanması ve barış gücünün nasıl konuşlandırılacağı.

Türkiye’nin de davet edilmesinin ana sebeplerinden biri, NATO’nun ikinci en büyük askeri gücü olarak böyle bir güce destek verme kapasitesine sahip olması.

Uluslararası medyada Türkiye’nin barış gücüne destek vermesinin olasılığı konuşulsa da Ankara henüz resmi bir pozisyon açıklamadı.

Türkiye’nin gelişmeleri takip ettiği ve tarafların tutumuna ve Ukrayna-Rusya barış sürecine göre hareket edeceği belirtiliyor.

Türk hükümetinin önceliği, müzakerelere ev sahipliği yapmak ve ateşkesin sağlanmasına aracılık etmektir.