Ticaret Bakanlığı 55 ülkeyi ‘ihracatta hedef ülke’ olarak belirledi

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İhracat Destekleri Hakkında Karar” kapsamında belirlenen hedef ülkelere yönelik giderler için ilave destek uygulanmak üzere her yıl “ihracatta hedef ülkeler” belirlendiği bildirildi.

Bu doğrultuda halihazırda Bakanlıkça Uzak Ülkeler ve İslam İşbirliği Teşkilatı Üyeleri ile İhracatı Geliştirme stratejilerinin yürütüldüğü belirtilen açıklamada, tespit edilen ülkelere yönelik ihracatın geliştirilmesi odaklı faaliyetlerin etkisinin izlenebilmesi ve listede sadece asgari düzeyde değişiklik yapılması amacıyla söz konusu stratejiler kapsamındaki 35 ülkenin tamamının 2024 yılında olduğu gibi 2025’te de ihracatta hedef ülkeler listesine alındığı ifade edildi.

Açıklamada, değerlendirmeler sonucunda, ilave destek uygulanmak üzere, Almanya, ABD, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İspanya, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam’ın bu yıl ihracatta belirlenen 55 hedef ülke oldukları belirtildi.

Irak ve Sırbistan’ın listeye yeni eklendiklerine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hedef ülkeler belirlenirken, her yıl olduğu gibi 2025 yılında da küresel siyasi ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak, geleneksel pazarlarımızdaki muhtemel daralmanın ihracatımıza etkilerinin azaltılması ve alternatif pazarlara ihracatımızın arttırılması hedefleri doğrultusunda firmalarımızın yönlendirilebileceği farklı hedef pazarların tespit edilmesi amacıyla makroekonomik göstergeler, büyüme-pay matrisi ve pazar çeşitlendirmesi analizleri temel alınarak çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda, IMF World Economic Outlook ve TradeMap veritabanları kullanılarak COVID-19 salgını öncesi ve sonrası dönemi kapsayacak şekilde 2019-2025 dönemi gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) değişimi, dünya GSYH’sinden ve dünya ithalatından alınan pay, dışa açıklık endeksi, enerji dışı ithalat, Türkiye’nin ülkeye ihracatı ve pazar payı ile hedef ülkelerin başlıca tedarikçileri gibi göstergeler üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir.

Çalışmada ayrıca, önceki yıllarda hedef ülkeler listemizde yer alan ancak yapılan analizler neticesinde, göstergeleri dikkati çeker şekilde bozulan ülkelerin yerine ihracatçılarımızın yönlendirilebileceği pazarların seçilmesine odaklanılmış ve ayrıca ihracatçılarımızdan gelen talepler de dikkate alınmıştır.”

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Faslı gençlerin işsizlik endişesi artıyor

Fas’ta işsizlik oranı, 2025’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %13,7’den %13,3’e geriledi. İşsizlik oranındaki bu düşüş, 15 bin kişilik bir azalma ile toplam işsiz sayısının 1,63 milyon kişi olmasından kaynaklandı. Aynı dönemde …

Milyonlarca emeklinin 4 aylık zam oranı belli oldu. Enflasyon açıklandı

TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 37,86, 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13,36. Emekli ve memur maaş zamları için Mayıs-Haziran verileri bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 enflasyon verilerini …

Dolar/TL haftaya nasıl başladı? (5 Mayıs Pazartesi 2025)

Liranın dolar ve Euro karşısındaki eriyişi devam ediyor. İstanbul serbest piyasada dolar 38,5810 liradan, Euro 43,7590 liradan haftaya başladı. Cuma günü doların satış fiyatı 38,5550 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 43,8730 lira olmuştu.

Dolar ve euro ne kadar? İşte güncel döviz kurları

Haftanın ilk işlem gününde döviz kurları merak ediliyor. Yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar, iç ve dış piyasaya hakim olmak için kur hareketlerini yakından takip ediyor. Peki, güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? İşte 5 Mayıs 2025 Pazartesi …

TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

Merkez Bankası (TCMB) yaklaşık iki ay önce Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başladığı sıkılaştırma adımlarına ek olarak TL’ye geçişi desteklemeyi amaçlaya bazı makroihtiyati tedbirler aldı. Kısıtlama kararları ile bankaların döviz manevra alanı daraltıldı.

Jeopolitik gerilimler etkisinde lojistikte Türkiye yeni rota olabilir

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir